Categorie archief: Verzamelingen

Dorpse inburgering

Sinds een tijdje wonen we in Velp. Een dorp. En dat is wel even wennen na heel veel jaar in superstad Groningen. Eén van de plekken die enorm hielp om de overgang te vereenvoudigen was de geweldige kringloopwinkel hier. Helaas is hij inmiddels al weer opgedoekt (ik vrees dat ik één van de weinige kopende klanten was), maar oooooo wat heb ik er mooie dingen gevonden!

Verzameldrift

Als ik aan mijn vroegere verzamelingen denk voel ik me met terugwerkende kracht behoorlijk sneu. Wat was het leuk geweest als ik hier kon beweren dat ik op achtjarige leeftijd zo origineel was om brilmonturen te sparen. Of een niet te bedwingen neiging had tot het verzamelen van mooie woorden. Helaas, mijn verlangens waren banaler: gummetjes, knijpbeestjes, stickers en mooie lapjes.

Jaren later sleep ik deze verzamelingen nog elke verhuizing met me mee. De stickers plakken niet meer en de gummen gezinnetjes brokkelen uiteen. Moeder eend heeft nog maar een halve snavel. Pa konijn (want gemaakt van blauwe gum) mist anderhalf konijnenkind. De paarse kruiwagen, eens de trots van mijn gummenverzameling, moet het doen zonder wiel en met slechts één handvat. Ook de lapjes liggen nog altijd ongebruikt in hun oude waspoederdoos.

Knijpbeestjes
Alleen de knijpbeestjes heb ik niet meer. Want, zo beweerde mijn beste vriendinnetje destijds: ‘Jouw verzameling wordt toch nooit groter dan de mijne, dus dan kun je ze net zo goed aan mij geven.’ Op vergelijkbare wijze veroverde ze ook mijn Barbiekleertjes en het Barbiepaard dat ik van Sinterklaas gekregen had. Want zij had al een echt werkende douche én een auto voor haar Barbiepoppen.

Nooit heb ik sinds mijn kindertijd de aandrang gehad om iets te sparen. Het boek dat ik per se wilde hebben of het zoveelste perfecte jurkje kocht ik om hun individuele waarde. Niet vanwege het vervolmaken van een verzameling. Tot ik in één zo’n hebbeboek een idee tegenkwam dat ik wel moest stelen. Of iets charmanter verwoord: dat mij mateloos inspireerde. Een nieuwe verzamelwoede was geboren. Ik, Marije, verzamel fruitstickers.

Mooi exemplaar
Hulp wil ik niet. Alleen stickertjes van door mijzelf geconsumeerd fruit verdienen een plakje achterin mijn notitieboekje. Slechts één keer heb ik gezondigd. Iemand naast mij at een banaan met zo’n mooi exemplaar dat ik twee hapjes heb gebietst. En daarmee ook het recht de sticker aan mijn verzameling toe te voegen.

Sindsdien staat het blauwzwarte rondje ietwat afwijkend te zijn tussen de keurig in het gelid staande exemplaren van Braeburn appels en een enkele Chiquitabanaan. Maar o, wat is hij mooi! En dat ik de enige ben die dat ziet is alleen maar mooi. Niemand pakt deze verzameling nog van mij af. Ze zouden het waarschijnlijk niet eens willen…