Categorie archief: Werk

Lelie Vouwen

Voor ZwijsenOuders verzamelde en maakte ik verschillende lenteknutsels. Waaronder deze lelies.

Het duurt vaak even voor je een nieuw origamifiguur goed onder de knie hebt, maar als het dan eenmaal lukt is het moeilijk om nog te stoppen met vouwen. Dat komt goed uit, want deze lelies zien er extra vrolijk uit als ze met meerdere in een vaas staan.

Nodig:
vouwblaadjes
groene rietjes of ijzerdraad
geduld

Hoe? Volg de stappen in het filmpje en je bent er!


Gaat het te snel? Op www.yuki.nl staat een getekende instructie.

Gelegerd in Gelderland

Zoon Krijn is momenteel hevig geïnteresseerd in alles dat met oorlogen te maken heeft. Het is dat hij de meeste magazines die ik in zijn handen druk al snel terzijde legt. Anders had hij dit, een vakantieboek over de sporen van oorlogen in Gelderland, vast vreselijk interessant gevonden 😉

Prinses op de erwt

Voor het prachtige magazine van Moodkids, bedacht ik twee receptjes. Helemaal  in sprookjesstijl, net als de rest van het online magazine.

Na een zelfvertrouwenontregelend aantal pogingen om zelf een prinsesje te tekenen, gaf ik het op. Gelukkig nam Helga de Graaf de rol van reddende engel op zich. En ja hoor, binnen een halfuur had ik een prachtig, ontevreden prinsesje in mijn mailbox. Jeej!

Ik kon het trouwens ook niet laten om de klassieke tomaat / ei / mayonaisepaddestoelen nog eens uit te kast te trekken. Ze blijven leuk. En net echt, zo tussen de vliegenzwammen, toch? 😉

Lekkere hapjes voor kunsthazen

Al jaren wilde ik schrijven voor BoekieBoekie, maar het kwam er maar niet van. Eerst omdat ik te schijterig was om ze te benaderen, later – toen ik ze toch gewoon belde en mailde – omdat ze na ons eerste telefoongesprek en mailcontact niet meer reageerden. Tja, zo gaat dat soms. Maar toen fietste ik op Oerol met mijn boekenfiets. En werd ik gespot door Jet Manrho, de oprichter/hoofdredacteur van dit superblad. En kreeg ik alsnog mijn eerste BoekieBoekieklus: recepten voor bij de kunsthazen van Isabel.

Typische types

Hoe bepaal je of iemand een exemplarisch tandpastatype is of toch meer een zaklampschijner? Een globale geschiedenisgraver of juist een gedetailleerd onderzoeker? Door een testje natuurlijk!

Afgelopen week was ik druk aan het puzzelen met het maken van zo’n test als inleiding bij een museumspeurtocht. Voor de honderdduizendmiljoenste keer besefte ik hoe geweldig leuk ik het vind om dit soort dingen te bedenken. Vooral als ik van tevoren zeker weet dat ik véél te veel informatie  heb voor zo’n pietepeuterig kort testje.

Het was meteen een mooi moment om eens in mijn archief te duiken. Wat een boel leuke opdrachten heb ik de afgelopen jaren gehad, zeg!

Prutsen met Pasen (3)

Versierde eieren koekjesVersierde eieren

Netjes een ei beschilderen is nog best lastig. Zeker voor jonge kinderen. Voor je het weet rolt hij uit je handen en is je kunstwerk mislukt. Deze platte eitjes maken het een stuk makkelijker!

Nodig (voor twee bakplaten vol koekjes):
– 90 gr zachte boter
– 100 gr suiker
– ½ tl vanille-extract
– 1 groot ei
– 200 gr bloem
– ½ tl bakpoeder
– ½ tl zout

Nodig voor het glazuur:
– 150 gram poedersuiker
– voedselkleurstof
– schrijfstiften (bakafdeling supermarkt)
– versiersels naar wens

Meng de boter en suiker tot een romige massa. Roer hier het ei en het vanille-extract goed doorheen. Meng in een andere kom bloem, bakpoeder en zout. Roer dan de droge ingrediënten door het botermengsel tot je een mooi deeg hebt. Is het te kleverig? Kneed er dan nog wat bloem doorheen.

Wikkel de deegbal in plasticfolie of een oude broodzak en leg hem tenminste een uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Bekleed een bakvorm met bakpapier. Bestrooi het werkvlak en een deegroller met bloem. Rol het deeg uit tot het ongeveer 0,5 cm dik is. Steek of snijd koekjes uit in de vorm van een paasei en leg ze op de bakplaat.

Bak de koekjes 8 tot 12 minuten, tot de randjes lichtbruin kleuren. Laat ze goed afkoelen (het liefst op een rooster).
Meng voor het glazuur de poedersuiker met een eetlepel warm water. Voeg net zoveel water toe tot je een dikke pasta hebt. Doe er dan een druppeltje kleurstof bij en roer goed.

Kleur de koekjes door er een beetje van het glazuur over te verdelen met een theelepeltje. Laat ze goed uitharden voor je samen verder gaat met versieren. Natuurlijk kun je dit deel ook overslaan en de koekjes direct versieren met de schrijfstiften en andere versiersels.

Prutsen met Pasen (1)

Paaslolly's van koekjes met vulling

Een verzameling  leuke paashapjes die je kunt maken met jonge kinderen. Tja, de opdracht voor de site van ZwijsenOuders leek simpel, maar jemig wat werd het een zoektocht. Alles leek saai, al duizend keer gedaan of veel te ingewikkeld of vergezocht. En dus ging ik zelf aan de slag met Krijn en Jelle. Met drie ‘gerechtjes’ als resultaat.

Paaslolly
Rond Pasen liggen er allerlei bijzondere koekjes in de winkel. In de vorm van kuikentjes bijvoorbeeld. Of paashazen. Van deze koekjes maak je heel eenvoudig een spectaculaire traktatie.

Nodig:
– Koekjes
– Lollystokjes (o.a. verkrijgbaar bij Pipoos)
– Chocoladeglazuur

of voor een frisse romige vulling:
– 50 gr roomkaas
– 30 gr roomboter
– 50 gr poedersuiker
– een klein beetje rasp van een sinaasappel of citroen

Maak eerst de vulling.
Chocolade
Maak de chocoladeglazuur zacht zoals op de verpakking staat aangegeven. Of smelt zelf een reep chocola (au bain marie) met een klein klontje roomboter.

Frisse roomvulling
Meng de roomkaas, roomboter, poedersuiker en rasp goed door elkaar.

Hoe?
Besmeer een Paaskoekje rijkelijk met de gekozen vulling. Druk hier voorzichtig een lollystokje in en druk er een tweede koekje op. Laat de lolly’s op een koele plek iets uitharden.

Leuke bijkomstigheid

Een boek maken was fantastisch. Zeker omdat het nog véél mooier is geworden dan ik ooit had durven dromen. Ook leuk: de rollen zijn ineens omgedraaid. In plaats van zelf te interviewen, vragen mensen mij van alles. In de Flair, bijvoorbeeld. En omdat lang niet alle tijdschriften een fotograaf voorhanden hebben in het verre noorden, mocht Judith van der Meulen de foto’s bij het artikel maken. Wat zijn ze mooi geworden! Logisch, want zij is ook de fotografe die de prachtige foto’s in ons kruidnotenboek maakte.