Maandelijks archief: december 2012

Keukengeheimen

Een paar maanden geleden werd ik gevraagd voor de rubriek Fijne Proevers in Esta. Ik kreeg een vragenlijst opgestuurd met het verzoek om deze in te vullen. Zo gedaan, dacht ik nog. Maar jeetje, wat was dat een werk. Ineens moest ik keihard nadenken over belangrijke levensvragen. Zoals daar zijn: Wat is je favoriete keukentool? Waar fiets je voor om? En de zeer confronterende vraag: Wat voor ingrediënt zou je zelf graag willen zijn?  Zwoegend en zwetend heb ik de hele lijst ingevuld. Alle 36 vragen. En ik stuurde netjes de gevraagde foto’s op. Maar helaas, voor het tot publicatie kwam, werd de rubriek opgeheven. Zucht. Zou het hier iets te maken hebben?

Omdat ik zo mijn best heb gedaan op het beantwoorden van deze vragen, wil ik toch een aantal antwoorden delen :-)

Door wie ben je geïnspireerd?
Als kind was ik al gek op koken. Eén van mijn eerste pogingen om wat geld bij te verdienen was door boterkoeken te verkopen in de buurt. Goedkoop en makkelijk. Zelfs voor een tienjarige. Waarschijnlijk heb ik dat vooral van mijn moeder. Zij was altijd al in de weer met eten maken en conserveren. Haar diepvries en voorraadkast zijn nog steeds gevuld met allerlei zelfgemaakte jams, worsten, wijnen enzovoorts. Mijn vader is ook al zo’n keukenheld, net als zijn vader dat ooit was.

Wat is je favoriete keukentool?
De Universal Food Baller, die ik kreeg van mijn vriend. Dat is een tang waarmee je van alle mogelijke etenswaren balletjes kunt maken. Volgens de enorm pretentieuze verpakking tenminste. Hij werkt voor geen meter, maar die complete nutteloosheid vind ik eigenlijk nogal geweldig.

Wat is je favoriete pannenmerk?
Ik heb ooit het oude, oranje braadpannetje (Husqvarna) van mijn moeder gekregen. Ik geloof dat zij hem ook al tweedehands had, maar hij blijft fantastisch. Pannen met dikke bodems vind ik sowieso erg fijn koken.

Heb je een verzameling?
Flesjes olie en pakken bloem. Niet dat dat mijn bedoeling is, maar ik heb elke keer weer per se een bepaalde soort nodig. Die ik natuurlijk nét niet heb. En zo groeit mijn voorraadkast langzaam maar zeker helemaal dicht.
&
Kroonkurken van Bionadeflesjes. Ooit, als ik een eigen huis met een eigen keuken heb, zou ik de achterwand willen bekleden met al die dopjes. Maar daarvoor moet ik nog heel wat flesjes leegdrinken. Gelukkig is het ook één van mijn favoriete drankjes.

Welk ingrediënt zou je zelf wel willen zijn?
Euh, een puntpaprika? Omdat hij eruit ziet als een scherpe peper, maar stiekem heel erg fris en zoet is. Net als ik zou ik willen zeggen, maar dat klopt voor geen meter. Andersom zou het trouwens ook niet kloppen.

Rare gewoonte wat koken betreft.
Mijn rare gewoonte heb ik vooral na het koken. Bij de afwas beweegt mijn tong steeds langs mijn gehemelte. Precies gelijk met de bewegingen van de afwasspons. Een flinke afwas resulteert zo altijd in een enorm droge mond.

Bijzondere eet/geur herinnering.
De keer dat mijn moeder thuiskwam met een half schaap. In mijn herinnering was ze dagen in de weer met hakmessen en de vleesmolen. Met een diepvries vol schapenworst- en stoofvlees als resultaat. Nu vind ik het indrukwekkend, toen vond ik het vooral smerig en raar.

Met wie wil je wel eens een vorkje prikken?
Met mijn overleden opa. Omdat hij overleed, niet lang nadat we hadden ontdekt hoeveel we elkaar eigenlijk te vertellen en te vragen hadden.

Wat is je favoriete recept en waarom?
Pasta Vongole. Vooral omdat ik dat maakte toen ik besloot weer eens écht lekker te koken, ook al zat ik me ongelofelijk alleen te voelen midden in een zware scheiding. En dat nog in een treurige vinexwijk ook. Dit gerecht zette mijn zintuigen weer op scherp.

Prinses op de erwt

Voor het prachtige magazine van Moodkids, bedacht ik twee receptjes. Helemaal  in sprookjesstijl, net als de rest van het online magazine.

Na een zelfvertrouwenontregelend aantal pogingen om zelf een prinsesje te tekenen, gaf ik het op. Gelukkig nam Helga de Graaf de rol van reddende engel op zich. En ja hoor, binnen een halfuur had ik een prachtig, ontevreden prinsesje in mijn mailbox. Jeej!

Ik kon het trouwens ook niet laten om de klassieke tomaat / ei / mayonaisepaddestoelen nog eens uit te kast te trekken. Ze blijven leuk. En net echt, zo tussen de vliegenzwammen, toch? 😉